Централната избирателна комисия да укаже ясно как ще гласуват българските граждани,

...
Централната избирателна комисия да укаже ясно как ще гласуват българските граждани,
Коментари Харесай

ДБ пита ЦИК как ще гласуват българите с документи, изтекли преди извънредното положение |

Централната изборна комисия да укаже ясно по какъв начин ще гласоподават българските граждани, чиито документи са изтекли преди или навръх 13 март 2020 година, когато в страната бе оповестено изключително състояние поради ковид, поиска Демократична България.

На 23 февруари ЦИК се произнесе, че " гласоподавателите, чиито период на валидност на персоналните документи за идентичност е изминал или изтича в интервала след 13 март 2020 година, имат право да гласоподават на изборите за народни представители на
4 април 2021 година по време на изключителна епидемиологична конюнктура, като удостоверяват самоличността си пред секционните изборни комисии в страната и отвън страната с персонална карта или паспорт, като не се изисква удостоверение за издаване на персонални документи по член 263 от Изборния кодекс. "

Според Демократична България обаче остава неуточнен въпросът по какъв начин ще гласуват хората с документи, изтекли преди или навръх 13 март 2020 година

Причината е в неясноти в Закона за ограниченията и дейностите по време на извънредното състояние в частта, която урежда по какъв начин в изискванията на извънредна епидемична конюнктура ще гласоподават хората с изтекли документи за идентичност. Разпоредбата основава комплициране, тъй като споделя, че ще може да се гласоподава без удостоверение за издаване на персонални документи, когато те са изтекли,  " без значение от приключването на периодите ". Не се схваща обаче тъкмо кои са тези периоди.

" Налице е усложнение пред тези хора да упражнят правото си на глас, защото не е ясно по какъв начин те ще открият самоличността си пред секционните избирателни комисии (СИК) в изборния ден и надлежно по какъв начин тъкмо ще упражнят правото си на глас. Този въпрос не може да бъде оставен без отговор и напълно на преценката на СИК в изборния ден.

Например на наши жители, които живеят в чужбина, се постанова да пътуват стотици километри до изборната си секция и е
неприемливо да няма ясно и изрично напътствие по какъв начин да гласоподават, в случай че имат документи, чиито период на годност е изминал навръх 13.03.2020 година или преди тази дата ", се споделя в писмото на Демократична България до ЦИК.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР